Att tänka på innan du skaffar guldhamster

Att äga en guldhamster är roligt men kräver en del arbete. Alla guldhamsterungar är söta men att köpa en guldhamster för att den är söt blir inte bra varken för dig själv eller djuret. Sen skall man komma ihåg att en guldhamster kräver mat och omsorg varje dag under cirka två års tid. Vet du att du orkar och har möjlighet med det?

Det är alltid bra att lära sig lite mer om guldhamstrar och även dess utveckling och beteende - innan du tar hem din guldhamster - det tjänar både du och din guldhamster på, annars så kan er start tillsammans bli ordentligt fel.
Två böcker som rekommenderas är: Smådjursboken, skriven av Britta Lindgren och
Hamsterlopaedia A Complete Guide to Hamster Care, skriven av Chris och Peter Logsdail mfl. Det går både att köpa dessa böcker men också att låna dem på biblioteket. 

När du har bestämt dig för att skaffa en guldhamster, så är det några saker som du skall fundera över och det första blir vart du skall köpa den. Guldhamstrar finns att köpa från djuraffären och från uppfödare.  

Hos en uppfödare kan du få råd och hjälp med frågor som rör din guldhamstrer. Cricetus köper vanligtvis tillbaka hamstern ifall du ångrar dig. Du kan också se och träffa föräldrar, släkt och syskon till ditn hamster.
Många uppfödare är också medlemmar i Svenska Hamster Föreningen (SHF) och följer deras riktlinjer för avel och utställning av gulhamstrar. 

En guldhamsterunge från en registrerad uppf i SHF är uppfödd i hemmiljö, är frisk, har registreringsbevis och är hanterad sedan den är liten. Kom dock ihåg att även om guldhamsterungen är hanterad så är alla
guldhamsterungar små och snabba och då den lämnat sitt hem, sina syskon så kan den vara lite osäker i början vilket gör att det kan ta tid innan ni vänjer er vid varandra. 

Som uppfödare till guldhamstrar så kan vi inte garantera att just ditt djur, blir den guldhamstern som passar in på just dina "sociala" krav när den blivit lite äldre, dessutom så är det till stor del hur du sköter och behandlar den som avgör vilken relation ni kommer att få tillsammans. 

Som presumtiv köpare till en guldhamster så kommer du också att märka att de flesta uppfödare verkligen månar om sina djur. Vi kommer att ställa en del frågor till dig för att få en uppfattning om vad du som köpare kan erbjuda ungen och vad du själv vill få ut av köpet. Som uppfödare vill vi försöka placera rätt guldhamster till rätt köpare.
En annan viktig sak att tänka på innan köpet, är att ett barn aldrig skall ha eget ansvar för ett djur utan det är den vuxne som skall ha intresse och huvudansvaret för djuret. Det innebär bl a om guldhamstern blir
sjuk så är det den vuxne som skall se till att den får komma till veterinären och få den vård den behöver.

Kön och färg
Nästa val är vilket kön du föredrar. Vissa tycker att hanarna är lite lugnare eller sävligare än honorna som upplevs ha lite mer spring i benen när de är yngre och i fertil ålder, men detta är oftast individuellt och stämmer inte in på alla djur.
Både hanar och honor är enligt oss precis lika trevliga och har samma förutsättningar att bli ett fantastiskt sällskapsdjur.

Sen kommer vi till de svåraste, vilken pälsvariant du föredrar samt vilken färg och teckning som tilltalar dig mest, för alla är ju fina. Är man förstagångsköpare så tycker jag inte att hårlaget eller färgen är det viktigaste, utan det viktigaste är att du tycker om just den individen!

Sällskap eller avel
Nästa val som du skall göra är vad du vill ha hamstern till. Kanske enbart som sällskap eller till avel. 
När man börjar med guldhamstrar så är det lätt att man skaffar flera efterhand. Om du har planer redan från början att föda upp i framtiden, så kan det vara en bra idé att diskutera detta med uppfödaren.
Det ökar dina chanser att redan från början få tag i bra djur som du sedan kan starta din avel med.

Vid köp av hamster av oss

Vi säljer våra bebisar då vi anser att de är redo att lämna mamman, som tidigast 4 veckor , men vanligtvis vid fem veckors ålder.

Våra hamstrar kostar 250 kr, då medföljer stamtavla, den är registrerad i Svenska Hamsterföreningen (SHF), det följer med övergångsfoder och en informationsbroschyr och du är alltid välkommen att höra av dig vid frågor.

Reservationsavgift
Jag har bestämt mig för att ta ut en reservationsavgift. Det innebär att när kullen är född och vi vet kön och färg och du som köpare vet vilken unge du vill ha så får du betala in 100 kr till mitt bankkonto, skulle du sedan ångra dig så får du inte pengarna tillbaka eftersom vi sagt nej till andra intresserade köpare.

Fram till det att hamstern blir 5 veckor tar vi oss rätten att ändra oss gällande vilken hamster som stannar kvar hos oss. Vi kan ändra oss även om just den hamstern redan är tingad .

Hamster säljs inte till barn utan målsmans godkännande.

Vi är måna om var våra djur hamnar då hemmet är det viktigaste och vad du som ny ägare kan erbjuda för hem till din nya lilla vän.
Likväl som du som köpare ställer krav på mig så ställer även jag krav på mina köpare.

Har du planerat att använda den hamster du köper från oss i din avel så har vi som krav att du följer Svenska Hamsterföreningens rekommendationer vad det gäller avel.

När du hämtat din hamster så hoppas vi att ni kommer trivas tillsammans och ha roligt tillsammans! Tveka inte att höra av dig om du undrar något!