Fakta om guldhamstern

URSPRUNG

De guldhamstrar vi säljer i Sverige har sitt ursprung i syriska öknen. Det är ett nattaktivt djur.  Den första som upptäckte guldhamstern var zoologen George Waterhouse, 1839. Han gav arten det latinska namnet Cricetus auratus som betyder den gyllene hamstern. Man började att hålla dem i fångenskap 1930 då en professor från Jerusalen plockade hem en kull ungar han hittat. Det var inte många som överlevde men de vande sig snabbt vid att vara i bur och förökade sig lätt. I samband med detta så fick den sitt nuvarande latinska namn där man lade till Meso som betyder mellanstor alltså Mesocricetus auratus. Den placeras mellan dvärghamstern och den större fälthamstern. 

LEVNAD & SJUKDOMAR

Hamstern har normalt en livslängd på runt 2 år. Guldhamstern är ett solitärt djur det vill säga ensamlevande. De kan slåss till döden om man sätter ihop två hamstrar. Hamstern skall leva ensam senast vid åtta veckors ålder. 
Hamstrar har bra hörsel så tänk på att inte låta buren stå för nära TV:n eller stereon. Låt inte heller hamstern stå för nära fönster där solen kan ligga på eftersom de också är känsliga för värme och drag. Din hamster kan få värmeslag om det blir för varmt i rummet och gå ner i dvala om det blir för kallt. I 18-23 grader trivs hamster bäst. 

Hamstrar är känsliga för ögoninfektioner och kan bli smittad om du är förkyld så tänk på att inte vara för närgången med din hamster när du är sjuk. Om din hamster blir kladdig i ögat/ögonen så badda med en bomullstuss doppad i ljummet vatten. Om det inte blir bättre på ett par dagar finns receptfri ögonsalva på apoteket. 

PAPOVA

En virussjukdom som tillhör vårtfamiljen. Man vet inte säkert hur det uppkommer eller vilka djur som blir smittade men vet att det är extremt smittsamt. Papovan drabbar endast guldhamstrar, inga andra djur eller människor. Inkubationstiden är 5 veckor – 8,5 månad. Symptomen är vårtliknande bulor (tumörer) i ansikte och under huden i nacken, vanligast på äldre djur. Unga djur drabbas oftast av lymfkörteltumörer. Smittade djur tillverkar levande virus i njurarna under hela inkubationstiden som sprids genom urinen. Det finns inget botemedel. Papovan finns i Sverige idag!

För mer information: https://www.hamsterforeningen.se/guldhamster/sjukdomar/hapv-papova-7900983

UTSEENDE

En fullvuxen guldhamster är ca 15 cm stor och väger normalt 170-190 g om det är en hane. Honorna väger 180-200 g. Uppfödarhamstrarna är vanligtvis lite större än de hamstrar som säljs i djuraffär. Av hänsyn till hamstern så rekommenderar jag att köpa en hamster från uppfödare istället för djuraffär. Det är inte alltid som guldhamstrarna hanteras på ett omtänksamt sätt hos de stora importörerna som säljer sina djur till djuraffärer men undantag finns naturligtvis. 

Guldhamstern finns i en mängd olika färger och hårlag. Enfärgade, fläckiga och bandade. Vad gäller pälsen så finns det korthåriga och långhåriga guldhamstrar. Hos långhårshamstrarna är pälsen riktigt lång hos hanarna och honorna har tofsar på höft och rumpa, sedan finns det rex. Det är ett hårlag som är alldeles krulligt och där även morrhåren är krulliga. Även ögonfransarna är krulliga och ibland är de invikta mot ögat och kan irritera ögat. Det är inte så mycket att göra åt. Ett hårlag heter satin och här är hamsterns hårstrån tunna och ihåliga och det gör att ljust reflekteras på ett speciellt sätt att pälsen blir alldeles blank, som silke. Både  kort- och långhåriga hamstrar kan vara rex och satin. Samma hamster kan vara både rex och satin.